Bemutatkozás

Üdvözlöm !
 
Beck András vagyok. Az ötvös szakmával 1995-ben kerültem közelebbi kapcsolatba tanulóként, majd később több kiváló szakember mellett dolgozva igyekeztem a szakma fortélyait a lehető legjobban elsajátítani.
A mester címet 2006. óta viselem, miután Budapesten sikeres ötvös mester vizsgát tettem. Még ebben az évben kezdtem el saját műhelyemben vállalkozóként tevékenykedni, eleinte csak ékszerbolti bedolgozással, majd 2007. évtől a műhely mellett ékszerüzletet is nyitottam “Beck Ékszer” elnevezéssel Veszprémben. Vállalkozásom fő profilja az egyedi ékszerkészítés és a szakszerű ékszerjavítás.
 
Sokan mondják irigykedve: “Milyen szép szakma a Tiéd!”
Ezzel teljes mértékben egyet is értek, ám azt kevesen tudják, hogy a csillogó ékszerekig gyakran milyen hosszú és fáradságos út vezet. A verejtékes, nagy figyelmet és összpontosítást igénylő munka ellenére nagyon szeretem ezt a mesterséget, mert minden egyedi ékszer elkészítése újabb kihívás, melyből rengeteget lehet tanulni. Nagy öröm számomra, hogy egy-egy időigényes ékszerkészítés után hogyan nyerik el ezek a rideg anyagok a végső – előre eltervezett, megálmodott – formájukat. A legnagyobb elismerés látni az örömtől csillogó szempárokat egy-egy elkészült alkotás végeztével.
 
Olyan szakmát tudhatok magaménak, amelyben mindig lehet fejlődni, újat tanulni, újabb technikákat alkalmazni. A legkorszerűbb eljárások és precíziós szerszámok ellenére sohasem szeretném, ha nálam a gépek átvennék a kézimunka szerepét, mert akkor megszűnne az az örömforrás, sikerélmény, ami miatt érdemes ezt a mesterséget űzni. Nem beszélve arról a tényről, hogy egy kézzel készített ékszer mindig sokkal értékesebb, mint egy gyárilag, tömeggyártással elkészített áru.
 
Boldog vagyok, hogy szülővárosomban Veszprémben gyakorolhatom a mesterségem.
 
Mestereim és munkáltatóim voltak:
1995-1996-ig: Reményi Katalin – Révfülöp
1996-2002-ig: Komjáthy Tibor – Győr
2002-2007-ig: Hushegyi Anita – Mosonmagyaróvár 
 Itt kell megemlítenem  Mendrei György nevét is, aki a drágakőfoglalás alapjait tanította meg Budapesten.